We hadden het al aangekondigd: feestje als de Euro de $1,50 haalt. Gisteren was het dan zover, en de Euro blijft maar stijgen. Eigenlijk is het niet de Euro die stijgt maar de dollar die onderuitgaat dankzij het geniale financieel-economische beleid van George II. Voor de gemiddelde Amerikaan is een vakantietrip naar Costa Rica, een favoriete bestemming voor hen, inmiddels een rib uit hun lijf aan het worden. Lichtelijk bezorgd kijken ze naar de prijslijst in hun luxe vakantieresorts (de hoteliers hebben de prijzen in dollars flink omhooggegooid toen de dollar ook ten opzichte van de colon begon te dalen) en blikken jaloers naar de Europeanen: ¨Ja, jullie hebben het goed met jullie euro´s.¨ Dat ze het aan zichzelf te danken hebben door George II in het Witte Huis te laten bivakkeren terwijl ie de verkiezingen verloren had, dat komt niet bij hen op... Ze verkeren nog steeds in de veronderstelling dat de wereld niet zonder de VS kan en dat andere landen hun rekeningen wel zullen betalen, dat hebben ze immers altijd al gedaan, Nederland voorop. Dat de Europeanen en Aziaten hun economiën aan het loskoppelen zijn van de VS zodat ze niet worden meegesleurd in de Bush-recessie, ze zien het niet (of ze willen het niet zien). Het is sowiso wennen voor de VS-Amerikanen, schoten in vroegere tijden de Saudi´s hen nog te hulp door de oliekraan open te draaien, de tijden zijn voorbij dat de Saudi´s het alleen voor het zeggen hebben bij de OPEC. Venezuela, Iran en Lybië hebben er, om voor de hand liggende redenen geen enkel belang bij George II te hulp te schieten, integendeel, alles wijst erop dat die zullen pleiten voor een beperking van de olieproduktie om de prijs nog verder omhoog te duwen. Dat gaat de dollar alleen nog verder de put in duwen. Da´s geen goed nieuws voor de Amerikanen hier, en met sommigen van hen heb ik best te doen. Zoals de eigenaar van de tweedehandsboekenwinkel beneden in de stad. Die moet het doen van een pensioentje en doet z´n winkel er voor de lol bij, werk verschaffend voor een paar Ticameiden. Ik ga er regelmatig naar toe om mijn collectie anti-Bush literatuur aan te vullen. ¨Good choice¨, zei ie toen ik ¨The Bush-haters Handbook, a guide to the most appalling presidency of the last 100 years¨ ging afrekenen, ¨that guy¨, wijzend naar George II, ¨is an idiot¨. Kijk, dat zijn nou Amerikanen naar mijn hart. Zij kunnen er weinig aan doen dat ze zitten opgezadeld met een extremist die ze allerlei Heilige Oorlogen insleept die zij, en de volgende twee, drie generaties Amerikanen mogen betalen. Voor hen uitermate lullig allemaal, voor ons eigenlijk alleen maar gunstig. Grond en een lening wordt met de dag goedkoper en een stijging van de euro met 3 dollarcent in 24 uur en renteverlagingen van halve procenten, dat mag van mij wel vaker...
Lees net mailtje dat Martinair deel van de niet gebruikte retourtickets gaat terugbetalen. Martinair verplicht je namelijk een retourticket te kopen, ook als je dat – zoals in ons geval – helemaal niet nodig hebt. En zo´n ticket is ´unrefundable´, zoals gewoonlijk... We krijgen in ieder geval de niet gebruikte luchthaventax terug. Zijn toch 400$ bij de huidige stand, haha. Ik wordt nog eens een groot aanhanger van George II, niet van zijn oorlogen, maar zijn economisch beleid is ongekend briljant als het om onze portemonnee gaat. In een half jaar tijd 10 procent erbij, gecorrigeerd voor inflatiecijfers. Ook de Midden- en Zuid-Amerikapolitiek van GW is geniaal in zijn uitwerkingen. De Amerikanen hebben zich in deze contreien met hun politiek van openlijke inmenging en economisch imperialisme zo populair gemaakt dat de bevolking bij de verkiezingen steevast tegen de door de VS gesteunde kandidaat stemt. Het ene na het andere land kiest voor de weg naar links. Dikke kans dat El Salvador het volgende land is dat die kant op gaat. Het FMLN maakt in ieder geval grote kans te gaan winnen. De toekomst ziet er goed uit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Zolang de euro's binnenstromen mag de dollar zakken!
Maar eh... waar is die colon eigenlijk aan gekoppeld? De ANG is aan de dollar gekoppeld. Dat betekent dus dat je in 2002 1 Euri kon kopen voor 1 gulden 40. Nu betaal je daar 2 gulden 70 voor.
Even rekenen, lesmateriaal voor mijn cursus, 250 euri, was 350 gulden, nu voor 675 pietermannen! Dus een verdubbeling van de prijzen in 6 jaar.
In Suriname, kan de surinamer geen stukje grond meer kopen; alle prijzen zijn in euri's. In Bonaire zijn de huizenprijzen verdubbeld of verdrievoudigd in 2.5 jaar. Ook de lokale man of vrouw heeft niet genoeg geld voor een 'starters' woning. Terwijl de nederlandse burgers, die in 1960 een huisje kochten voor 25.000 gulden, dat nu 225.000 euro waard is, van hun overwaarde met aflossingsvrije hypotheek het ene pand na het andere opkopen, voorafgegaan door de vlugge makelaarsjongens en -meisjes.
Je kan spreken van een ware euro-invasie in onze regio. Koloniaal denkende middenstanders met geleend geld kopen verlopen wijkjes op en bouwen er studentenhokken voor de 1.2 miljoen stagiaires die hier per jaar het werk komen doen van de antillianase schooljeugd (die inderdaad een wat andere arbeidsethos heeft).
Oh, nog even, de benzine prijs: In 2002, 1 gulden 40 voor een liter super (wat ze hier super noemen dan). Nu, 2.12, wordt 2.22 over een maand.
Dus een busschauffeur die 1 op 10 rijdt (in your dreams), en per dag 10 rondjes van 25 km om de stad maakt, heeft 25 liter benzine nodig. Dat is dan in 6 jaar 18 gulden duurder geworden. Laten we zeggen dat hij gemiddeld 6 passagiers heeft op die tien rondjes. Dat is 60 passagiers die 18 gulden extra moeten opbrengen. Da's 30 cent. Voor de meeste mensen 60 ct, want ze moeten heen en terug. Sommigen moeten 2 bussen pakken voor ze op hun werk zijn. Zeg dus 1,20 per dag, 6 dagen per week, 49 weken per jaar. Da's bijna 30 gulden per maand extra. Zeg dat een metselaar van 19 jaar, 800 gulden schoon per maand verdient. Water en Stroom is 66% duurder geworden in 2 jaar. Brood en bier (de eerste levensbehoeften) zijn duurder geworden. (Kaas komt uit NL en is niet meer te betalen, bijna 4 keer zo duur !).
Alles bij elkaar dus juichen voor de euromensen (met een 1000 euro per maand zit je bijna overal in deze regio op steeds meer rozen) maar dikke pech voor de onderkant van de samenleving; voor de middenstand; en het zal in TicoTica land niet anders zijn.
Dus wat mij betreft kan Bush om zijn oorlogsmidaden EN zijn economisch falen maar liever gauw opzouten.
Cheers,
ace
Een reactie posten